En genomgång av våra vanligaste läster.

En genomgång av våra vanligaste läster.

En läst är en form av en fot i plast eller trä. Man spänner sedan skons ovanläder över lästen och det är så skons passform och utseende skapas. Loake använder många typer av läster och passformer för att tillgodose så många kunder som möjligt. Nedan fördjupar vi oss i de mest traditionella läster som vi använder oss av idag.

Capital/F (medium)
En utav våra mest mångsidiga läster, vi använder Capital lästen till ett flertal av våra klassiska och formella skor i 1880 serien såsom Aldwych, Pimlico och Hyde för att nämna några exempel. Lästen har en normal bredd och en lätt mejslad tåform. Capital har blivit mycket omtyckt och populär sedan den introducerades, idag tillverkar vi nio modeller på denna läst.

Capital/F

Capital/F

024/Colt (medium)
024 är en utav två läster i ”country” stil. Lästen används till mindre formella skor såsom Chester och Burford. Som de flesta ”country” formade läster är 024 lite rymligare i tåpartiet av sin design. Detta tillåter att man kan ha en liten tjockare strumpa i dessa modeller om man önskar. Tåformen på 024 lästen är rundad och ger ett lite bredare intryck. Colt är en variant av 024 med en aningen högre och bulligare tåform. Detta är endast en kosmetisk ändring och lästen har exakt samma passform som 024.

024/Colt/F

024/Colt/F

Pennine/G (bred/rymlig)
Pennine är annan ”country” läst i vårt sortiment, men till skillnad från 024 har denna läst en betydligt bredare passform. Pennine är en rymlig och voluminös läst framtagen för just bredare fötter. Om du normalt köper Loake skor i F/medium bredd bör du överväga att gå ner ett halvt nummer i skor tillverkade på denna läst.

Pennine/G

Pennine/G

Claridge/F (medium)
En annan mångsidig läst är Claridge. Den används till både klassiska och mer moderna typer av skor i vårt sortiment. Lästen klassas som medium i bredd och anses tillsammans med Capital lästen vara ”true to size”. Lästens tåform är mer rundad och aningen längre än t.ex. Capital. Dock inget som påverkar passformen på något sätt.

Claridge/F

Claridge/F

Loafer/F (medium)
Precis som namnet antyder används denna läst till ett flertal utav våra loafer modeller. Lästen är aningen smalare och har en rundad lite längre tåform. När det gäller passformen på loafers är det alltid svårare än snörade skor eftersom skon måste greppa med hälen utan att det finns något att justera med. Har du en bred fot bör du överväga att gå upp ett halvt nummer i storlek.

Loafer/F

Loafer/F

026/F/G (medium och bred)
026 finns i två utföranden, F vidd (medium) och G vidd (bred). Detta är en mycket klassisk engelsk läst med rundad tåform. 026/G är en perfekt läst för dig med en bredare fot.

026/F/G

026/F/G

1639/F (medium)
Denna läst är kortare än många andra men är också rymligare i tåboxen. Det ger skon ett lite grövre utseende.

1639/F

1639/F

97/E (smal)
Detta är den smalaste och kortaste lästen vi använder idag. Om du har breda fötter kommer denna läst med största sannolikhet inte att passa din fot. Har du vanligtvis Loake passform F och provar samma storlek i läst 97 kommer du känna att den är betydligt smalare. Detta är en utav våra äldsta läster och vi har valt att behålla dem i trä precis som på bilden.

97/E

97/E